top of page

NTS OOSTPOORTTOERNOOI 2023

 

Op zaterdag 7 oktober werd in Delft voor de 11e maal het NTS - Oostpoorttoernooi georganiseerd. Net als de voorgaande jaren, vond het toernooi plaats in de kantine van het gebouw van “YES!Delft”: een superhip startupgebouw aan de rand van de TU-wijk. Helaas weinig daglicht, maar wel een leuk uitzicht rondom op werkplaatsen en kantoren over drie etages.

 

Dit jaar waren er 32 deelnemers, dus acht tafels. Onze Simone (Davis) stond op de reservelijst, maar door ziekte van een andere deelnemer moest er toch een beroep op haar worden gedaan.

 

Het toernooi telde vier speelrondes van 70 minuten. Een spel dat net voor de gong was begonnen mocht nog worden uitgespeeld.

 

Bij de eerste ronde zat ik aan tafel met drie spelers van Het Groene Hart (Alphen a/d Rijn) en zag ik naast me een tafel waar het precies andersom was. De allereerste mahjong was voor mij, maar dat zette helaas niet door. Koos (van Praag) maakte in het vierde spel mahjong met een mooie slang en was daarmee zijn vrouw Annemiek (Rabs) nét voor, die met een wachtende slang bleef zitten. Toen hij in het volgende spel won met (eenvoudige) tweelingen, vroeg Annemiek hem vriendelijk om daar eens mee te stoppen, wat hij braaf deed. Ik hoorde na afloop dat hij geen limietspel meer heeft gemaakt de rest van de dag…

 

Na de eerste ronde was het tijd voor de lunch, die als altijd weer uitstekend door Anneke van Doorne & dochter werd verzorgd. Tijdens de lunch kwamen de uitslagen van de eerste ronde door. Ik stond zelf nog net niet helemaal onderaan. Marcel Tjon-A-Sam stond bovenaan met meer dan 10.000 punten: twee keer zoveel als de nummer twee. Ik hoorde naderhand van Joop (van Doorne) dat Marcel in die ronde zeven van de tien spellen mahjong had gehad…

 

De tweede ronde verliep aanvankelijk niet heel bijzonder en het lukte me niet om een mahjong te maken. Tenminste: tót het laatste spel. Nét voor de gong begonnen (en het spel daarvoor was in remise geëindigd), dus we wilden wel eindigen met een goed spel. Het lukte me om een mahjong te maken met Hof van Peking (die ik daarna nog een paar keer per ongeluk Hof van Delft noemde – dat is een wijk in Delft). Ik steeg daarmee naar de 13e plaats.

 

In de derde ronde zaten we met vier dames aan tafel (waarvan drie van mijn eigen club). Geen bijzondere spelen, hoewel Eileen (Kruize) het klaarspeelde om vier keer mahjong te maken met een “Hermannetje” (alleen chows met eenvoudige stenen), die we nu maar “Eileentjes” moeten gaan noemen dus.

 

Na de derde ronde stond Marcel nog steeds op eenzame hoogte bovenaan in de ranglijst. Het vechten om een finaleplaats moest zich vooral onder hem afspelen.

 

In de vierde ronde lukte het me om mahjong te maken met (eenvoudige) tweelingen. Omdat ik aan het eind nog een Bamboe 1 op m’n lat had staan, heb ik even bij de spelleiding gecheckt of ik mahjong mocht maken met een “Pe-Ling eet cake”: nee dus. Daarover liepen achteraf de meningen wel uiteen: mijn tafelgenoten meldden dat dat volgens Jelte Rep wél is toegestaan. Niet iets waar ik op dat moment een probleem mee had! Ons laatste spel, gestart in de laatste minuut zo ongeveer, werd nog even gewonnen door door Gerrit (Kragt) met een mahjong met vier verdubbelingen.

 

Jans de Heij bleek de laatste plaats te bezetten met -11.184 punten: haar toernooi was “uien” geweest en het leverde haar de zak sjalotten op. Eileen zat het dichtst bij de nul en kon dit omzetten in een doosje donuts. De derde plaats was voor Caroline Warmerdam en de tweede voor Jelle Duinsbergen, met minder dan 60 punten verschil. Het verschil met de nummer één was een stuk groter: Marcel was het hele toernooi niet van de eerste plaats geweken. De drie winnaars gingen met bijbehorende Delftsblauwe tegels naar huis. Marcel kreeg daarnaast ook nog de wisseltrofee: een prachtige keramieken blauwe draak uitgereikt.

 

(Franca de Vos)

Oostpoort 2023-1.jpg
bottom of page