top of page

Mahjong???    Nooit van gehoord?    Dan is het hoog tijd dat u verder leest

Mahjong is een fascinerend traditioneel Chinees spel dat wordt gespeeld met 136 of 144, vaak prachtig gegraveerde, stenen.

Er zijn vele varianten van het Mahjong spel. Zo kennen we internationaal erkende spelregels als Riichi-mahjong en de Mahjong Competition Rules (MCR), maar ook nationale regels en spelregels die worden gehanteerd binnen families en clubs.

Het leuke is dat, hoe u het ook speelt, zolang de basisregels worden gerespecteerd, u Mahjong speelt.

Het gaat tenslotte maar om één doel: dat u zich vermaakt met een spel dat altijd weer anders is en oneindig veel mogelijkheden kent.

Bij het Mahjongspel worden vijf soorten stenen onderkend; Kringen, Tekens, Bamboes, Winden en Draken. Daarnaast zijn er de Seizoenstenen. Afhankelijk van of er met of zonder Seizoenen wordt gespeeld bestaat het spel uit 144 of 136 stenen.

We kennen Kringen,1 tot en met 9,  Tekens 1 tot en met 9 en Bamboe 1 tot en met 9,

Bij de Draken zijn er de rode, witte en groene Draak en bij de Winden Oost, Zuid, West en Noord. Elke steen komt vier maal voor.

Het doel van het spel is middels pakken/opeisen en afleggen van stenen, een hand te formeren bestaande uit vier sets van drie stenen en een paar die samen een geldige Mahjong vormen.

 

Moeilijk?  Het leren van de basis van het spel vergt korte tijd, het bekwamen in het spel vergt zo lang als je er serieus tijd in steekt. Velen zullen veel verschillende aspecten/termen herkennen van verschillende traditionele westerse bord- en kaartspellen, sommigen zien Mahjong als de moeder van alle spelen!  Terecht of niet..? Ontdek het zelf!

Denksport?  Naast een dosis geluk, gaat het er vooral om met de stenen die je hebt ontvangen op een strategische manier stenen weg te leggen en op te eisen om de kansen op een snelle Mahjong te maximaliseren terwijl u zo lang mogelijk de verschillende mogelijkheden open houdt. Vaak zult u tijdens een spel een aanvallende strategie gebruiken, soms echter zult u een meer defensievere houding moeten gaan aannemen om puntenverlies te beperken.

De vele mogelijkheden binnen het spel zullen het geheugen van iedere speler prikkelen, in het begin natuurlijk om de basisregels te leren kennen, later zal voor gevorderde spelers het inzicht komen dat het belangrijk is om te volgen en onthouden wat de andere spelers aan stenen afleggen (open op tafel), welke stenen er mogelijk nog in spel zitten en wat dan nog de mogelijke kansen zijn voor jezelf,  maar ook die voor anderen om tot een geldige Mahjong te komen.

Heading 1

bottom of page